14 maja 2010

Murzynek rozpakowywacz ;)


Mam wrażenie, że to było tak dawno temu, a minęły zaledwie 3 tygodnie. Próbowałam różnych metod na wygonienie Tośki, również murzynka rozpakowywacza. Nie sprawdził się w tej roli, ale sam w sobie jest pyszny! Gorąco polecam.

1 kostka margaryny
3 jajka
2 szk mąki pszennej
1 olejek migdałowy(niekoniecznie)
4-5 czubatych łyżek kakao
0,5 szl mleka
6 łyżek wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie (wedle uznania)
margarynę roztopić ,dodać cukier,kakao,wodę -> zagotować
masę ostudzić ,odlac pół szklanki na oblanie murzynka
do pozostałej masy wbić żółtka .miksować.następnie wrzucić bakalie i wlać
olejek migdałowy . wymieszać
na koniec dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać
wylac do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta blaszki
piec ok 45 min. w temp 180 st



1 komentarz:

  1. A co z mlekiem? :)
    Jest w skladnikach, ale w przepisie ani slowa ;) Moze blad na liscie?

    OdpowiedzUsuń